Housing Complex in Heerhugowaard

Heerhugowaard, Paesi Bassi
Architetti
Mateo Arquitectura
Indirizzo
Koraal Street , Heerhugowaard, Paesi Bassi
Anno
2020
Cliente
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V
Structure
Van Rossum
Mechanical, Electrical and Plumbing (MEP)
Hiensch
Nieman
Building Physics
Engineering
Koppes Bouwkunde
Photographs
Aldo Amoretti + Jeroen Musch

Urban Plan

Three different buildings surround a large inner space.

In this courtyard we find the car park. Partially closed and covered with vegetation, it offers the backdrop to the scene.

The buildings contain dwellings. They vary in volume and floor plan, and set out to configure an urban form that adapts to the place and the use.

The dwellings aim to offer high levels of interior quality and all have large outdoor terraces.

The resulting form is designed to adapt to the domestic nature of the whole and aims to be qualitative, varied, artisanal, multiple and human.

It sets out to avoid the abstract, monotonous rigidity of many examples of contemporary dwellings.

Material

Working with matter is a mental activity, but it involves experimenting physical, sensible presence.

In Heerhugowaard (Holland), as we construct dwellings, we experiment with the prototype in the timberwork of part of the facings.

On site, we begin with the samples of bricks, and this constant movement of hands and textures.

The idea behind its rugged, rustic, varied envelope is to avoid typical Dutch abstraction and generate a more complex, perhaps baroque, skin than is usual, as an immediate reaction to the nearby domesticity.

The harder, most superficial layer uses different colours and textures of brick, a traditional Dutch material, while a second layer of painted timber anchors the building in its setting.

In the framework of this project, experimentally, construction is purely digital (that is, paperless), with rationality, efficiency and prefabrication as the clear protagonists. The project accepts these coordinates with pleasure and, in large parts, further introduces places and surfaces that remind us of the archaic conditions of construction, the artisan meeting of hand and head.

As a possibility, too, of sensible, material expression in contact with domestic life, for which these buildings are intended.

Progetti collegati

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Rivista

Altri progetti di Mateo Arquitectura

ESMA École Supérieure des Métiers Artistiques and student accommodation
Montpellier, Francia
Banc Sabadell Welcome Hub
Barcelona
Banc Sabadell Company Hub
Valencia
Dwellings in Toulouse
Toulouse, Francia
Cultural Center
Castelo Branco, Portugal