House between canopies

Vilablareix
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
Architects
unparelld'arquitectes
Location
17180 Vilablareix
Year
2020
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Private
Team
Xevi Rodeja, Clàudia Calvet, Thommy Parra, Sara Palmada, Sergi Jiménez, Jordi Comino
Builder
David Construccions i Restauracions
Cálculo estructural
Blázquez Guanter
Project Management
Cercle Gespromat
Constructor
David Construccions i Restauracions

A two-storey house fit between two canopies. This is the answer to the common conflict between a desire – to enjoy the spatial attributes of a detached house – and planning – small plots with the minimal 3m separation to the property line. The possibility of installing lightweight features in the non-buildable area is the loophole in the ordinance that will be the engine driving this project.

The geometry of the floor plan frees up two outside rooms, each of about 40m², which incorporate the mandatory separation. A room midway between the street, the front door and the kitchen functions as a foyer, parking space or large room for casual celebrations. The other is an intermediate room and the perfect space for extending activities in the living room to a covered outside.

These spaces are shaped by a metal structure with retractable awnings, which improve how the building behaves to weather conditions. With this lightweight architecture, the house is compact, with load-bearing walls. A single perfectible window format is repeated, except for the sliding doors that maximise the openness of the ground floor.

The staircase, laid out diagonally in the middle, divides the home into two C-shaped palindromic bodies. Each part holds a canopy with a chamfered façade. Most of the windows open here, providing a diagonal view that adds visual depth and privacy from the neighbours. The geometry and layout of the openings allow for different types of light in a single room, as well as viewing the house itself through the windows.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by unparelld'arquitectes

Can Sau. Emergency scenery
Olot
Agora
Olot
Terraces
Sant Esteve d'en Bas
Two houses in one
Llagostera
Full moon
Olot
Marunys: shell house
Sant Joan les Fonts