© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© yuuuunstudio
© AD ARCHITECTURE
© AD ARCHITECTURE

Taste of Dadong · Rhapsody, Shanghai

 Terug naar projectenlijst
Locatie
Jaar
2021

Project name: Taste of Dadong · Rhapsody, Shanghai
Design firm: AD ARCHITECTURE (http://www.arch-ad.com/)
Design firm email: [email protected]
Chief designer: Xie Peihe
Design team: AD ARCHITECTURE
Client team: Da Dong, Yuan Yufang, Tang Mingji, Si Xi, Shi Xiusong, Taste of Dadong Shanghai Branch
Construction team: Beijing Huakai Construction Decoration Engineering Co., Ltd.
Mechanical / electrical team: Beijing Zhitong Siyuan Mechanical & Electrical Design Consulting Co., Ltd.
Lighting consulting: Beijing Guangshe Lighting Design Co., Ltd.
Fixtures team: Beijing Hezhong Youye Hotel Supplies Co., Ltd.
Kitchen team: Beijing HEC Hotel Supplies Co., Ltd.
Location: Shanghai
Area: 700 square meters
Main materials: paint, brick, membrane, stainless steel
Start time: July 2021
Completion time: November 2021
Photography: yuuuunstudio

Design concept

As a sub-brand of Da Dong Group, Taste of Dadong inherits Da Dong's philosophy while showing a more relaxing aspect in its DNA. Located in Shanghai, the project is a new upgraded restaurant opened by Taste of Dadong, designed by AD ARCHITECTURE. The design is intended to evoke customers' emotions, ideas and resonance in a social setting, through incorporating psychedelic, cool tones and presenting the brand's new, trendy genes. The design team tried to express the true meaning of emotional experience in the space, rather than emphasizing physical reality.

Brand exploration

Based on full consideration into the brand's values and genes, the designers explored the positioning and targeted customer groups of Taste of Dadong, as well as new socializing scenarios. Young, fashionable blue tone is full of vitality; romantic imagination and creativity are like a rhapsody, which stimulates indescribable emotions. Background music combined with drum beats is fitting for the dreamy blue tone of Taste of Dadong. The psychedelic, contrasting colors are in essence presented by lights and shadows, which set the tone for the brand's image.

Site consideration

The project is sited in Shanghai, a fashionable, avant-garde, artistic metropolis where Eastern and Western cultures converge, a city that is inclusive and charming. The design team accurately captured the character of the city, and predicted emotions in this commercial setting. This is the underlying logic for the project. The design team created a series of dreamy scenes, with a view to evoking honest emotions, and expressing illusionary, disorderly and wandering consciousness.

Spatial thinking

The thinking of the bar area's spatial form provided important guidance to design creation. It features young power, stylish atmosphere, and gives a delicate and soft feeling. The design considers contingency and accidentality, and meanwhile incorporates anti-tradition modernist spirit. Cool, dreamy hues and fluidity were fully considered throughout the design process. After deep thinking and analysis, spatial expressions were worked out.

Spatial design

The restaurant's entrance is relatively hidden, and forms a twisting circulation route. The fluid spatial pattern stimulates the guests' varying emotions and feelings in the space. The space is presented in exaggerated, irregular forms, and abstract modernist aesthetics. The mirrored surfaces generate illusionary visual effects, and strengthen a sense of tension in the space.

The curved screen walls function as partitions, which demarcate several independent socializing and dining areas. Their dramatic, powerful forms along with the cool lights create a dreamy ambience and convey the brand's avant-garde image as well.

The dining area in the middle shows an extended and upward strength, which promotes the convergence of spatial realms. It stimulates diners to open their mind to socialize, and even evokes their fevered consciousness. The bar counter area awash with subtle light and shadows invites the guests to peep into and interact with it.

The space subtly incorporates classical jazz and punk blue tones, rather than deliberately emphasizing jazz and punk elements visually. It creates a unique cool, stylish ambience through the composition and the rhythm of light colors. The walls and light circles intersect with each other.

The bold psychedelic lighting design in the bar counter area is intended to strengthen spatial emotions. The inner spirit of jazz and punk fills the space with passion, whilst generating a soft yet radical romantic rhythm.

Cool blue lights are hidden among irregular blocks, bringing a breathing and vague ambience to the space. The pink neon light in the bar counter area forms a strong contrast with the blue light, generating an illusionary experiential scenario as well as a free, magical and radical artistic atmosphere.

The artistic private dining area on the periphery adds a sense of ceremony to the dining experience. The semi-enclosed space and the subtly revealed light are intended to produce an independent and mysterious spatial status. Its cool tone and inward-facing spatial form are determined by customers' demands for semi-private dining experience.

Either separated or converged, open or semi-enclosed, the spatial forms of different functional areas are responsive to the status and number of diners. For diner groups consisting of two friends or a few people, different spatial experience and atmosphere were designed. The disorder spatial status expresses a sense of freedom. The seemingly lack of certain blocks conveys radical and anti-convention expressions, showing a futuristic, contrasting aesthetic.

All spatial expressions in this restaurant are based on the consideration of the number of diners, and the thinking of what emotions needed to be stimulated, such as illusionary, empty and wandering positive emotions, or disorderly, wandering negative emotions. The overall spatial design was centered on the intention of evoking honest emotions of users, trying to highlight the true significance of emotional experience in the space rather that physical aspects.

Andere projecten van AD ARCHITECTURE

L Apartment by AD ARCHITECTURE
Mirror Gallery
SOOYOU BEAUTY SALON
Harbin, China
TRONGYEE Boutique
Shantou, China
Gold Coast Villa, Shantou