The Lariza Building

Architect Héctor Ruiz-Velázquez specified Neolith® for the interior stairway and bathrooms, as well as the outer walls and stairways of the office building.
Foto © Neolith® by TheSize
 
 
Specifying Basalt Black and Arena from the Neolith® Fusion collection enabled the colours and the sensations of nature in the products to be transferred to the surfaces in live form.
Foto © Neolith® by TheSize
 
 
Manufacturers
NEOLITH® by TheSize

The Lariza Building in Tres Cantos, Madrid, recently underwent a refurbishment that brought the 1970’s build into the 21st century. Architect Héctor Ruiz-Velázquez specified Neolith® by TheSize for the interior stairway and bathrooms, as well as the outer walls and stairways of the office building. The end result is quality aesthetics that remains sustainable, energy efficient and attentive to the employees’ needs.

With overwhelming evidence linking office design with occupants’ health, wellbeing and productivity , Hector’s team focused on the effects of light and materials to ensure the comfort of the employee is never compromised. Combined with Hector’s affirmation that “spaces have to provide shelter as well as catch the visitor’s eye”, he opted for an interior design that was not just concerned with quality and functionality, but also oozed warmth and personality.

A growing architectural technique to create interiors which encourage cognitive activity whilst remaining comfortable is the rise of biophilia; the suggestion that we have an instinctive bond to nature. According to Hector, “specifying Basalt Black and Arena from the Neolith Fusion collection enabled the colours and the sensations of nature in the products to be transferred to the surfaces in live form. Arena, with its parallel traits to natural limestone and its random game of light and dark veins, in conjunction with Basalt Black models that offer an organic colour and texture to mirror natural basalt stones, allowed for a delicate interpretation of biophillic design.”

Hector continues: “Connecting spaces to merge the outside with the inside, and ensuring the entrance provides the building with a connecting arrival, was of vital significance to the design. To link the space we are coming from to the space we are going to ensures continuity and avoids the sense of breaking a space up. For The Lariza Building, using 3.6m x 1.2m Neolith slabs for the main interior stairway created a spectacular visual extension which showed the remarkable features of the adaptable Neolith and brought facets of nature inside.”