Row House

Olot, Girona
From the patio, it is possible to understand the single central space and how it is used, and see the stairs and services located at each side.
Foto © Hisao Suzuki
 
 
The interior of the house showing how different levels create the different spaces. Stone is used for the walls, while steel is used to separate the lateral service areas from the central living spaces, as well as for the platforms.
Foto © Hisao Suzuki
 
 
View from the living room into the dining area and kitchen below, and a bedroom above.
Foto © Hisao Suzuki
 
 
Architects
RCR Arquitectes
Año
2012


In the architects’ home town, a new house was inserted into the space between two walls when an old house was removed. The main façade has been preserved, as required by the town for heritage purposes, and the new house is conceived as a single space with “floating” platforms at different levels to create the interior living spaces. Several of the platforms serve as seating benches and frame the space.

 


Although the space is almost entirely open, privacy is afforded by limiting views to some areas. There are two side corridors that run along the depth of the building, encased with steel slats extending to the ceiling that houses the staircases, bathrooms, and utility rooms. The wall towards the back garden is glass, fusing interior and exterior.

 


The idea pursued throughout the entire project is to return to what is essential to a home, reducing the number of parts to those that are absolutely necessary, and rethinking the nature of the house to allow the life inside to flow naturally.