Ambulant Centrum

Leuven, Bélgica
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© UZ Leuven
Arquitectos
POLO Architects
Ubicación
Leuven, Bélgica
Año
2018
Cliente
University Hospital Leuven
architecture
DETOO Architects, AAPROG architecten & PUUR interieurarchitecten

Sinds de jaren 1970 werd de ziekenhuiscampus Gasthuisberg steeds verder volgebouwd. Het masterplan, een ontwerp van architectenbureau AWG, omschrijft Gasthuisberg als een ‘ommuurde stad op een berg’. Het schrijft voor om de nieuwe ontwikkelingen niet extra muros uit te spreiden, maar wel om de stad op de berg verder te verdichten binnen de contouren van de ringweg.

OMMUURDE STAD
Het ontwerp voor de uitbreiding van het centrum voor ambulante patiëntenzorg – dit wil zeggen zonder ziekenhuisopname – bouwt voort op de principes van het masterplan en de metafoor van de ommuurde stad. Het kloeke gebouw is vlak tegen de ringweg gebouwd en volgt – als een ‘stadsmuur’ – de contouren van de ‘slotgracht’. Een keermuur in het verlengde van de straatgevel bakent een verhoogd voorplein af. Het plein geeft toegang tot het ambulant centrum en tot de algemene ontvangsthal van het universitair ziekenhuis. De bezoeker betreedt de stad op de berg langs hellingbanen en trappen.

GEBOUWHOGE VIDES
Het ontwerp moest beantwoorden aan een zeer specifiek programma van eisen. De vraag om de circulatiestromen en verblijfsruimtes voor patiënten en artsen strikt van elkaar te scheiden, leidde tot een heel rationeel en generisch plan dat een flexibel gebruik toelaat. De consultatieruimtes zijn geschikt rond drie gebouwhoge vides. Het zijn aangename ruimtes die baden in het daglicht. De circulatie van de artsen en het personeel gebeurt via passerelles in de vides, terwijl de patiënten de consultatieruimtes bereiken langs een gang aan de andere zijde.

Proyectos relacionados

 • Kanzlei in der Brauerei
  Martin Schmitt Architektur
 • Kantine der Ecole Voltaire
  Martin Schmitt Architektur
 • HQ CORDEEL
  Binst Architects
 • Foshan Poly • OPUS ONE
  CCD (Cheng Chung Design)
 • Lattenburg
  he und du ZT KG

Magazine

Otros proyectos de POLO Architects

Vlaams Administratief Centrum
Gent, Bélgica
Artesis Plantijn Hogeschool
Antwerpen, Bélgica
Red Cross Care Hotel
Zuienkerke, Bélgica
Diagonal-Besòs Student Residence
Barcelona
Telenet Headquarters
Mechelen, Bélgica
LUCA School of Arts
Brussels, Bélgica