Barberí Laboratory

Olot, Girona
The work space that Rafael, Carme and Ramon share is a library with a large table - appropriate for hours of long conversations amongst the three
Foto © Hisao Suzuki
 
 
A pavilion hidden in the garden is a space where the limits between interior and exterior disappear. The central steel table rises as needed and also lowers to become part of the floor
Foto © Hisao Suzuki
 
 
Barberí Laboratory during the Summer International workshop, organized by RCR Lab.A and RCR BUNKA Foundation
Foto © Hisao Suzuki
 
 
Architects
RCR Arquitectes
Año
2008


“Making a dream come true: discovering a place to dream in, with meetings, debates, conversations, meditation, silence, the garden, history, and… smelling and breathing. Creating: architecture and landscape. Sharing: for us and many others…Quietly getting on with our work.”

 


The old Barberí foundry, built at the beginning of the 20th century was acquired by the architects in 2004 for their office, which they like to call Barberí Laboratory. The previous building had smoke-laden walls, ceilings and floors from previous fires. The materials, colors and smells of the old furnace and chimneys provided the powerful starting point for the new project. There are three main parts to the office, the double-height library which runs along the length of the building, a second building opening onto the courtyard with workstations, and a new glass enclosed pavilion supported by iron columns. The original materials – wood, stone, and ceramics – are in contrast and dialogue with the new steel and glass, which were added to make highly functional and inspirational spaces. The trees and ferns in the interior courtyard spaces make both a divergence and a connection between architecture and nature.