Marunys: shell house

Sant Joan les Fonts
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Photo © Pep Sau
Situation
Axonometric
Ground floor
First floor
Basement floor
Sections SL1 + ST1
Sections ST2 + ST3
Constructive detail
Architects
unparelld'arquitectes
Location
17857 Sant Joan les Fonts
Year
2016
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Private
Team
Jordi Moret, Xevi Rodeja, Aina Roca, Adrià Masó, Laura Plana, Francesc Baqué, Dídac Franco, Jordi Collell, Paula Alejandro, Thommy Parra, Sergi Jiménez
Building engineer
Jesús Bassols Geli
Structural designer
Miquel Capdevila
Builder
Cros Encofrats, S.L., Jaume Coma Nogué, Plantalech, S.L., Daniel Faja Grabolosa, Mobles Iglesias

The building, which seems massive, sits atop a headland on the outskirts of town. One could say that the house completes the physiography of the area. The entrance, dominated by a small square and a stone bench, silhouettes the highest point, right when the two roads converge. Starting from a hypothetical rectangular house, with a pitched roof and a structure of parallel vaults, the volume is chamfered to follow the road and embrace the garden.

It faces the older Mas Marunys. The respective narrow façades look onto each other, flanking the road. The newer building also has bonds with the local building tradition, recalling the implementation strategy, the structural system and the volumetry of the country house.

The entire home is designed with overlaid structures, which take on inertia through their bent or curved shapes. The concavity of the roofs and walls goes hand in hand with inside activities, differentiating rooms and corners on a ground floor designed as a flowing space.

The ceiling and partition walls are responsible for covering a refined case inside, contrasting with the austerity of the concrete formwork with pine sheets. The pattern of the vault and the lathing on the walls is a subtle reference to textiles, patterns, in short, a domestic scene. They are welcoming, comforting and sensitive to variations in light and chromatic tones, reverberating depending on environmental conditions.

Related Projects

  • Wohnanlage "Neukirchpark" mit KITA und TG, Nürnberg
    Adler & Olesch
  • Digitales Schulungszentrum der Messe Frankfurt
    KÖLLING ARCHITEKTEN
  • John Anthony
    Linehouse
  • Villas mitoyennes
    gms architectes
  • Finca, Mallorca
    JUNG Electro Ibérica S.A.

Magazine

Other Projects by unparelld'arquitectes

Can Sau. Emergency scenery
Olot
Agora
Olot
Terraces
Sant Esteve d'en Bas
Two houses in one
Llagostera
Full moon
Olot
Crossing rooms
Olot