Full moon

Olot
Photo © José Hevia
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Photo © Roger Serrat-Calvó
Architects
unparelld'arquitectes
Location
17800 Olot
Year
2016
Cost
0 - 100K
Stories
1-5 Stories
Client
Private
Team
Jordi Moret, Dídac Franco, Jordi Collell
Aparejador
Dani Sánchez
Diseño estructural
Miquel Capdevila
Constructor
Construccions Sala Les Preses, Tallers Casoal, S.L.

The sun
An outside room extends the residence for a shade-filled home, nestled against the north face of a volcano. The new carved-out room is rectangular, the same size as the living room. A vine will eventually cover it and, like any room, it has both a door and windows. The main one gives onto a semicircular courtyard with a pond, which is an opening to the sky, the sun and the moon. It is a courtyard courtyard. This formalisation expands the space between the house and the mountain, tripling the number of hours that the sun warms the main rooms.

The moon
A curved arm holds a spherical 40 cm lamp that orbits the outside room. The semicircular window creates tension in the boundary between the two spaces, turning the semicircular courtyard into a large reflecting lamp. In the middle, at the centre of the room, the light creates an intimate atmosphere around the table. Located against the wall, the projecting semi-sphere provides light and highlights the plaster texture, typical of the cheap 1950s houses in this neighbourhood.

The outside room – 3.6 x 5.0 m – shares the construction systems, materials and language of all the houses in this district. The curved wall is a recurring feature in the neighbourhood’s planning and development as a solution for retaining walls, as is the use of brick arches and vaults to cover the buildings. Like the surrounding houses, all wall facings are rough rendered in white cement. The doors and polished stainless-steel accessories contribute to accentuating the texture of the walls.

The ground of the room is a carpet of round marble pieces, with a combination of four colours and three different diameters. In the middle of the room, one piece is pierced to act as a drain. The marble is embedded in quartz sand mortar and then the floor is finished via polishing, buffing and waterproofing processes. The same type of mortar was used to prefabricate the steps and bar for the barbecue.

To increase the feeling of depth and highlight the concave shape, the back of the courtyard was embedded with letters that form a text. They were leftover letters from producing a sculpture, reproducing a verse from Catalan poet Joan Salvat-Papasseit's poem "La casa que vull" (The House I Want). The pond reflects the letters, as if it were a bottomless well. Indeed, it is a tank that collects the rainwater from the house's roof, which is reused later for watering. The presence and murmur of the water creates a refreshing atmosphere in the summer.

Related Projects

  • Ersatzneubau Wohnhaus Heinrichstrasse, Zürich
    SPPA Architekten
  • Neubau Wohnüberbauung Büelwisen, Dübendorf
    SPPA Architekten
  • Revitalisierung Bahnhofstrasse 75 / 79, Zürich
    SPPA Architekten
  • Wohnvillenquartier - Fontane Gärten
    czerner göttsch architekten
  • SILENT BERLIN
    Koy + Winkel

Magazine

Other Projects by unparelld'arquitectes

Can Sau. Emergency scenery
Olot
Agora
Olot
Terraces
Sant Esteve d'en Bas
Two houses in one
Llagostera
Marunys: shell house
Sant Joan les Fonts
Crossing rooms
Olot