Agora

Olot
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Photo © José Hevia
Situation
Section
Axonometric
Elevations
Axonometric
Plan
Constructive section
Architects
unparelld'arquitectes
Address
Carrer de França, 30-32, 17800 Olot
Year
2017
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Ajuntament d'Olot
Team
Xevi Rodeja, Jordi Moret, Paula Alejandro Vázquez, Mariona Planiol Molist, Thommy Parra Villarreal, Sara Palmada, Jesús Bassols Geli
Structural designers
Lluís Guanter Feixas (Blázquez-Guanter)
Industrial engineer
Lluís Parés Massa (Servicio de Ingenieria Sobirana Parés)
Building engineer
Albert Casademont (Colomer-Rifà)
Builder
Argón Informática, S.A.

Services building in Morrot Sports City

A quadrangle, defined by two arcades that open onto football pitches. This is the centre of the Morrot Sports City in Olot. It is also our response to the contradictions between its use and its location: an industrial complex with an access street almost without pavements.

The square connects visually to natural geographical features, the contours of the distant mountains of Alta Garrotxa and Santa Magdalena. At the same time, this distances it from the factories and street busy with lorries. The whole is situated on a horizontal platform. An interruption in the basement leads onto an entrance corridor that is both complex and gradual: inner door, stairs and a ramp, porticoes at three heights, leading tangentially to the main space.

They are twin pavilions, but are not the same. They share profiles and porticoes, but keep their differences according to their positions and uses: one is for changing rooms and the other for reception, a café and services. The staggered volume heeds the proportions of the square, of the basement and the internal organisation.

Everything is structure. Working within a tight budget (€620/m2), investments were earmarked for the most essential items: the creation of a common area, the generous volume of the inside spaces and the entry of natural light. To this end, building load-bearing walls with concrete blocks was simple and easy to execute. The internal logic defined the calligraphy for the work and guided the sizes of the rooms.

The pair of facing pavilions cover a stage for cultivating one of the most essential values planned for this sports complex: socialising.

Related Projects

  • Ersatzneubau Wohnhaus Heinrichstrasse, Zürich
    SPPA Architekten
  • Neubau Wohnüberbauung Büelwisen, Dübendorf
    SPPA Architekten
  • Revitalisierung Bahnhofstrasse 75 / 79, Zürich
    SPPA Architekten
  • Wohnvillenquartier - Fontane Gärten
    czerner göttsch architekten
  • SILENT BERLIN
    Koy + Winkel

Magazine

Other Projects by unparelld'arquitectes

Can Sau. Emergency scenery
Olot
Terraces
Sant Esteve d'en Bas
Two houses in one
Llagostera
Full moon
Olot
Marunys: shell house
Sant Joan les Fonts
Crossing rooms
Olot