Leitat I+D Headquarters

Terrassa
Architects
Jon Tugores + Architects
Adreça
C/ de la Innovació, 2 Terrassa, 08225 Terrassa
Organiser

LEITAT + Ajuntament de Terrassa

with
Robert Brufau BOMA. Higini Arau Acustica, + JT [ Helena Torres, Santi Mañero]

Project had to overcome first, the (still) surprise of the lot chosen. In the midst of a pine centennial consolidated in a forest, where it would have been better left as it was. We faced the project being cautious, knowing we were going to damage a natural environment. Once we had decided where to place the building perimeter, after a study where we locate the surface  that was 'less' traumatic, to the pine. We proposed a building divided in 4 layers.



  • Roof: Solar Energy Harvesting, copying the natural functions of the trees. Rest area; pavements with different concepts; Rubber recycled grass, sand ..slightly lower than the treetops, so that the user is immersed with-in them and the natural hierarchy.


  • First floor: it’s coincidence with the bulk of the pine, suggested the location of all offices and research areas, behind a facade where outside activity shouldn’t be visible. A clear intention not to want to disturb the local wildlife.


  • Ground floor, open building, Transparency, continuity, public area, library, administration.


  • Ground underground, noise, machinery. All machinery, very noisy, would be in a tight-closed underground to avoid noise pollution. It also adds the vehicle access.

Projectes relacionats

  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects

Revista

Altres projectes per Jon Tugores + Architects

Shadow House
Abrera
To-De House
Sant Pere de Ribes
EEC Church
Castelldefels
OMEGA-ZETA Tree
Barcelona
CFv01 House
Sitges